Het logo van Vrijdag in de buurt.

Actueel

Pauze

Na opnieuw een succesvolle voorstelling, dit keer voor het Lets Gro festival, hebben we nu even pauze. Maar binnenkort gaan we weer verder. Houd de website in de gaten voor evenementen en data. Kun je niet wachten? Meld je dan nu alvast aan en we nemen contact met je op.

Theaterproject Beijum op de Planken!

Aanleiding

Op diverse bijeenkomsten van Beijum Bruist! is geïnventariseerd welke wensen er waren onder de beijumers. Met stip op één stond daar steeds weer de wens om ‘iets’ met theater te gaan doen in de wijk. Deze wens leeft onder zowel volwassenen als ook onder kinderen. Door de succesvolle editie van De Wijk De Wereld in 2020 is deze wens alleen maar toegenomen. EducatieLab heeft besloten de handschoen op te nemen en komt nu met Beijum op de Planken!

Thema

Voor deze eerste editie van Beijum op de Planken! is gekozen voor de thema’s armoede en verbinding. De bedoeling is om het thema armoede op een confronterende, maar positieve wijze onder de aandacht te brengen. Geheel volgens de visie van EducatieLab is het uitgangspunt om alle lagen van de bevolking samen te brengen in dit project; verbinding. Leren van en omzien naar elkaar is het motto.

Aanpak

Uiteraard willen we niet alleen een hoop lol met elkaar gaan maken, maar ook gewoon een goede voorstelling maken. Om dit voor elkaar te krijgen werkt EducatieLab samen met Bij Vrijdag. In Beijum is vanuit deze organisatie Kitty Boon actief als cultuurcoach. In het voortraject heeft zij de verbinding gelegd tussen EducatieLab en Sander Roux, professioneel film- en theatermaker. Sander heeft het eerste deel van het project begeleid. Inmiddels heeft hij afscheid genomen vanwege privéredenen. Wij danken hem voor de geweldige inzet die hij heeft geleverd. Zijn plek is ingenomen door Aike Vogelzang. Aike is theatermaker en docent theater en zeer gemotiveerd om van Beijum op de Planken! een geweldig succes te maken. Daarnaast is er ook ondersteuning vanuit De Wijk De Wereld in het kader van nazorg en het stimuleren van culturele projecten die voortvloeien uit De Wijk De Wereld.

De aanpak is er op gericht om de voorstelling volledig vanuit de deelnemers te laten ontstaan. Om dit te bereiken gaan we praten met zoveel mogelijk verschillende beijumers om hun visie op armoede te krijgen. We beginnen met het voeren van socratische gesprekken met kinderen uit de hoogste groepen van de basisscholen. Daarna gaan we cameragesprekken voeren met mensen in de wijk, in de winkelcentra maar ook bij mensen thuis. Hiervoor willen we graag in contact komen met iedereen die van mening is een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan ons onderzoek. Dit kan zijn omdat je zelf ervaring hebt met armoede, maar ook omdat je graag jouw oplossing wilt delen. Wil jij met ons in gesprek? Geef je dan hieronder op!
Als we het onderzoek hebben afgerond gaan we alle verzamelde gegevens verwerken tot een voorstelling. Dit gaan we samen met mensen uit de wijk doen. De bedoeling is om een team samen te stellen van ongeveer zes schrijvers/makers. Ervaring met schrijven/theatermaken is niet vereist, maar wel wenselijk. Wil jij meewerken in het maakproces? Geef je dan hieronder op!

Zodra er een concept-voorstelling is gemaakt begint het casten van de rollen, het zoeken naar geluids- en lichttechneuten en het aantrekken van mensen die decor, kostuums en requisieten kunnen verzorgen. Ook hierbij is het van belang dat het talent uit de wijk gebruikt wordt. Tegelijkertijd zullen er in samenwerking met Bij Vrijdag cursussen worden opgestart. Afhankelijk van de behoefte kun je hier denken aan een cursus: acteren, dramaturgie, licht- en geluidstechniek, decorontwerp/bouw, maar ook bijvoorbeeld schrijven voor toneel.

Tijdlijn

- Vanaf eind 2020 is er gewerkt aan een plan om Beijum op de Planken! te realiseren. Dit plan is nu klaar en we zijn begonnen aan de onderzoeksfase.
- juni 2023 en juli 2023 gaan we de wijk in en willen we met zoveel mogelijk beijumers in gesprek komen.
- Ondertussen en tot en met augustus 2023 gaan we de onderzoeksgegevens verwerken tot een voorstelling. In juli starten ook de workshops.
- september 2023 tot en met oktober 2023 gaan we de vloer op. Vanuit de geschreven teksten gaan we nu scènes maken en spelen. Ook krijgen we dan een idee van wat er aan decor, kostuums en dergelijken nodig is.
- In november 2023 wordt dan uit alle scènes en stukjes een voorstelling samengesteld en gaan we repeteren.
- In maart 2024 gaan we in premiere! (Dit is april geworden, met de voorstelling ‘Giselles Spiegel’)
- Vanaf medio september 2024 gaan we verder met het project. Of we de bestaande voorstelling gaan verfijnen of met een heel nieuw stuk bezig gaan is op dit moment nog niet duidelijk. Maar dat we verder gaan wel. Houd dus de website in de gaten of meldt je aan en beslis mee!

We kunnen Beijum op de Planken! niet maken zonder beijumers! Met dit formulier kun jij je opgeven om mee te werken. Alle medewerkers zijn van harte welkom. Of je nu graag op de voorgrond treedt of liever achter de schermen staat. Bij EducatieLab geloven we dat iedereen talenten heeft en gaan we graag de uitdaging mét jou aan uit te vinden waar je talenten liggen. Na aanmelding zal er telefonisch of per mail contact met je worden opgenomen. LET OP! Bij de workshops theaterimprovisatie zullen camerabeelden gemaakt worden. Deze beelden zijn voornamelijk bedoeld als onderzoeksmateriaal, maar kunnen ook worden gebruikt in een documentaire die ter ondersteuning van het project gemaakt wordt. Om mee te kunnen doen moet je akkoord gaan met deze voorwaarde. Mocht je jonger zijn dan 16, dan heb je toestemming nodig van je ouder(s) of voogd. Hiervoor zijn formulieren aanwezig bij de bijeenkomsten en tijdens de workshops.