Het logo van Vrijdag in de buurt.

ACTUEEL! Startbijeenkomsten schrijvers en onderzoekers

1ste schrijversbijeenkomst

Op donderdag 23 maart houden we in het Heerdenhoes (Melsemaheerd 2) van 17:30 tot 19:00 de eerste bijeenkomst met deelnemers die mee willen schrijven aan de voorstelling. Vind jij het leuk om te schrijven? Iedereen is welkom! Ervaring is niet nodig.

1ste bijeenkomst onderzoekers

Ook gaan we van start met het onderzoeken van het onderwerp armoede. Op dinsdag 28 maart komen de deelnemers die hebben aangegeven dat ze interesse hebben in onderzoeken en interviewen bij elkaar in het Heerdenhoes (Melsemaheerd 2). Vanaf 17:30 gaan we bezig met het opstellen van een onderzoeksplan en we stoppen om 19:00. Ben jij ook nieuwsgierig? Doe dan mee en kom ook!

Theaterproject Beijum op de Planken!

Aanleiding

Op diverse bijeenkomsten van Beijum Bruist! is geïnventariseerd welke wensen er waren onder de beijumers. Met stip op één stond daar steeds weer de wens om ‘iets’ met theater te gaan doen in de wijk. Deze wens leeft onder zowel volwassenen als ook onder kinderen. Door de succesvolle editie van De Wijk De Wereld in 2020 is deze wens alleen maar toegenomen. EducatieLab heeft besloten de handschoen op te nemen en komt nu met Beijum op de Planken!

Thema

Voor deze eerste editie van Beijum op de Planken! is gekozen voor de thema’s armoede en verbinding. De bedoeling is om het thema armoede op een confronterende, maar positieve wijze onder de aandacht te brengen. Geheel volgens de visie van EducatieLab is het uitgangspunt om alle lagen van de bevolking samen te brengen in dit project; verbinding. Leren van en omzien naar elkaar is het motto.

Aanpak

Uiteraard willen we niet alleen een hoop lol met elkaar gaan maken, maar ook gewoon een goede voorstelling maken. Om dit voor elkaar te krijgen werkt EducatieLab samen met Bij Vrijdag. In Beijum is vanuit deze organisatie Kitty Boon actief als cultuurcoach. In het voortraject heeft zij de verbinding gelegd tussen EducatieLab en Sander Roux, professioneel film- en theatermaker. Sander zal het project begeleiden. Daarnaast is er ook ondersteuning vanuit De Wijk De Wereld in het kader van nazorg en het stimuleren van culturele projecten die voortvloeien uit De Wijk De Wereld.

De aanpak is er op gericht om de voorstelling volledig vanuit de deelnemers te laten ontstaan. Om dit te bereiken gaan we praten met zoveel mogelijk verschillende beijumers om hun visie op armoede te krijgen. We beginnen met het voeren van socratische gesprekken met kinderen uit de hoogste groepen van de basisscholen. Daarna gaan we cameragesprekken voeren met mensen in de wijk, in de winkelcentra maar ook bij mensen thuis. Hiervoor willen we graag in contact komen met iedereen die van mening is een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan ons onderzoek. Dit kan zijn omdat je zelf ervaring hebt met armoede, maar ook omdat je graag jouw oplossing wilt delen. Wil jij met ons in gesprek? Geef je dan hieronder op!
Als we het onderzoek hebben afgerond gaan we alle verzamelde gegevens verwerken tot een voorstelling. Dit gaan we samen met mensen uit de wijk doen. De bedoeling is om een team samen te stellen van ongeveer zes schrijvers/makers. Ervaring met schrijven/theatermaken is niet vereist, maar wel wenselijk. Wil jij meewerken in het maakproces? Geef je dan hieronder op!

Zodra er een concept-voorstelling is gemaakt begint het casten van de rollen, het zoeken naar geluids- en lichttechneuten en het aantrekken van mensen die decor, kostuums en requisieten kunnen verzorgen. Ook hierbij is het van belang dat het talent uit de wijk gebruikt wordt. Tegelijkertijd zullen er in samenwerking met Bij Vrijdag cursussen worden opgestart. Afhankelijk van de behoefte kun je hier denken aan een cursus: acteren, dramaturgie, licht- en geluidstechniek, decorontwerp/bouw, maar ook bijvoorbeeld schrijven voor toneel.

Tijdlijn

- Vanaf eind 2020 is er gewerkt aan een plan om Beijum op de Planken! te realiseren. Dit plan is nu klaar en we zijn begonnen aan de onderzoeksfase.
- februari 2023 tot en met april 2023 gaan we de wijk in en willen we met zoveel mogelijk beijumers in gesprek komen.
- april 2023 tot en met mei 2023 gaan we de onderzoeksgegevens verwerken tot een voorstelling.
- mei 2023 tot en met juni 2023 gaan we casten, oefenen en alle bijkomende benodigdheden zoals decor, kostuums en dergelijken realiseren. Ook zullen er vanaf dan cursussen van start gaan.
- juni/juli 2023 gaan we in premiere!

We kunnen Beijum op de Planken! niet maken zonder beijumers! Met dit formulier kun jij je opgeven om mee te werken. Alle medewerkers zijn van harte welkom. Of je nu graag op de voorgrond treedt of liever achter de schermen staat. Bij EducatieLab geloven we dat iedereen talenten heeft en gaan we graag de uitdaging mét jou aan uit te vinden waar je talenten liggen. Na aanmelding zal er telefonisch of per mail contact met je worden opgenomen. LET OP! Bij de workshops theaterimprovisatie zullen camerabeelden gemaakt worden. Deze beelden zijn voornamelijk bedoeld als onderzoeksmateriaal, maar kunnen ook worden gebruikt in een documentaire die ter ondersteuning van het project gemaakt wordt. Om mee te kunnen doen moet je akkoord gaan met deze voorwaarde. Mocht je jonger zijn dan 16, dan heb je toestemming nodig van je ouder(s) of voogd. Hiervoor zijn formulieren aanwezig bij de bijeenkomsten en tijdens de workshops.